Wat

Journalist

Als jong kind was ik al geïnteresseerd in taal. Op de lagere school schreef ik graag opstellen. Op de middelbare school spraken Nederlands én ‘vreemde’ talen mij erg aan. Vanaf mijn 20e werd ik actief voor de lokale radio (Trend FM) en was ik oprichter, presentator en verslaggever van het sportprogramma Sporttrend. Vooral als reporter op en langs de velden voelde ik me als een vis in het water.

Die radiorol leidde er toe dat ik in 1998 werd gevraagd door dagblad De Gelderlander om stukjes te tikken voor Sport Betuwe. Later werd dat takenpakket uitgebreid met het verzorgen van ‘regulier’ nieuws voor/over de Betuwe en ‘het Arnhemse’. Nog steeds schrijf ik voor dit medium. Onder meer de succesvolle rubriek Het Virus en Ik, waarin voormalig Betuwenaren schrijven over de corona-situatie in het land waar ze naar toe zijn geëmigreerd. 

Meer journalistieke functies: redacteur en nieuwslezer bij HOT Radio, een commerciële zender opererend vanuit Huissen en Hengelo (Ov).

Van 2001 tot in 2012 was ik (chef) redacteur bij de Reed Elsevier-vakbladen Exite»out, Distrifood Out-of-home, Snackkoerier, Misset Catering en Misset Horeca. Met kantoor in Doetinchem. Zie Portfolio voor voorbeelden van artikelen. Daar leerde ik overigens al snel hoe je op internet kon en moest publiceren. 

Erna mocht ik nog de functie van storyteller vervullen bij Hutten (Catering) in Veghel. 

En op 1 november 2015 waagde ik de stap als zelfstandig ondernemer en was de oprichting van Hans Schmeinck – communicatie & organisatie (& muzikatie) een feit.

Door de jaren heen maakte ik als (freelance) journalist reportages voor kranten en magazines, waaronder:
-Music Maker (muzikantenvakblad): over onder andere de wereldberoemde bands Faithless (zie portfolio, Faithless)en Editors.

-Entree (horecavakblad): verhaal Big Fish/Stadsvilla Sonsbeek (zie Portfolio, stadsvilla Sonsbeek)

-De Ondernemer

(zie Portfolio ‘teamwork’)

-carnavalskrant ‘t Blèk

-Hét Gemeentenieuws (regionaal weekblad): Betuwenaren in het Buitenland en Spot op Sport ook online

-Kerst 2020 (bijlage dagbladen DPG Media, o.a. AD): verhaal cocktailgoeroe (zie Portfolio, artikel Tess Posthumus)

En ook online, bijvoorbeeld voor Vakmedianet over de catering op Lowlands

Pr-adviseur

Pr ofwel public relations. Je relatie met je publiek, je (potentiële) doelgroep. Om deze op te bouwen of om die uit te breiden. Pr is van levensbelang. Ik adviseer ondernemers over tal van aspecten op het – brede – gebied van promotie. Van bedrijfsnaam tot logo, van persbericht tot persfoto en van posterontwerp tot publicatie op socials als Facebook en Instagram. 

Opdrachtgevers waren/zijn, veelal bedrijven in de horeca. Uiteraard vanwege mijn jarenlange ervaring en kennis in de wereld van hotels, restaurants en cafés. Dank voor het vertrouwen: Wampie, Ozzie, De Buitenpoort, Het Moment, Borrelzz, Nisa, Claudio, BUITEN!, Herberg De Hoeve en ‘t Wijnhuys.

Als ook, onder andere: Juul Bodyfashion, Ondernemersvereniging Huissen, DJ Antoine.nl, feestzanger Glenn van Dijk, Angélique Schmeinck Producties, Dutch Valley, Van Dalen Automobielbedrijf, De Kaasshop, Bruna en SportSereen.  

 

Schrijver/publicist

 Schrijven zit me in het bloed. Er stroomt inkt door mijn aderen, zei een mentor mij eens. Al kwam er weinig inkt aan te pas toen ik eind 2013 startte ik met het publiceren op… Facebook. Het waren gedichten over inwoners van ons stadje, onder de naam Humans of Huissen. In samenwerking met (fotografe) Susan Broekman. De teksten plus (pracht)foto’s bleken wekelijks een hit. Met soms wel 15.000 views per aflevering! Een jaar later brachten we in eigen beheer een boek uit, alle afleveringen gebundeld plus foto’s op A4-formaat.

Al eerder, in 2010,verscheen een boek met tekstuele bijdrages van mijn hand. En die van collega’s van Misset Horeca. Het heet Naakte Chefs en bevat indringende verhalen over de heftige levens van de beste chef-koks van Nederland.

Online dan weer; op Facebook schreef ik drie jaar lang dagelijks over mijn gedachten en beslommeringen en koppelde daar een lied/videoclip aan. Geheten: Kinki Sminki’s Tune of the Day. Uiteindelijk waren het meer dan 1000 afleveringen!

En in 2020 verschenen gedichten over horeca-etablissementen in Huissen, in zowel woord als beeld. Dit om de ondernemers een hart onder de riem te steken in de barre (corona)tijden. 

In de maak: een boek over de historie van de Huissense horeca. Verschijningsdatum: ik ga nu voor  medio 2022.

Dj

Al als menneke pielde ik er op los op een geluidsset thuis; radiootje spelen, ‘mixen’ maken op cassettebandjes en scratchen met de platenspeler. Op de stereotoren van m’n jongste broer. (Sorry Theo). De muziek leerde ik kennen via mijn ouders en zus en drie broers. Ik pikte van alles – het beste – op. En mee 😉
Cassettebandje met Duitse schlagers hier, singletje van Moody Blues en dubbelalbum van Santana daar, lp van Herman Brood zus en maxi-single van Rose Royce zo. 

Nog steeds vind ik tal van stijlen interessant en tof en kan ik er mee uit de voeten. Zeg maar van Abba tot ZZ Top. Ik ben allround (feest)dj dus. En in die hoedanigheid te boeken. Maar graag ook als plaatjesdraaiert in thema’s als: soul en disco, rock, Hollandstalig, ‘Summer’, Franse chansons, Duitse schlagers en guilty pleasures annex ‘Fout’.

Ik heb als dj door de jaren heen veel bijnamen verzameld, zoveel dat een gespleten persoonlijkheid (no offence) op de loer ligt; Kinki Sminki, Hansi Schimanski, Hans’Dans, Hollandse Hansie, Hansiepansie en sinds kort Drive-in dj (zie verder).

Even terug naar de jeugdjaren; op m’n 19e werd ik radiojock bij Trend FM en niet lang ervoor kreeg ik de kans om voor het eerst ‘professioneel’ te gaan draaien in een discotheek. De legendarische Carrousel nog wel. Daarna volgden tien enerverende jaren in de roemruchte bar-dancing Wampie. (foto’s Paul en Hans en Hans DJ Wampie) Vervolgens vier jaar in het Arnhemse feestcafé met Huissense touch Meneer Van Dijk.

In het nieuwe millennium werd ik ‘resident’ op diverse muziekevenementen in Huissen. In zalencentrum De Buitenpoort en in de cafés Ozzie, Het Moment, Borrelzz en ‘t Huessenaartje en bij beachclub BUITEN!, ‘t Wijnhuys, voor de Ondernemersvereniging en op de avonden van rockgezelschap TLH Presents.

Verder draaide ik met enige regelmaat bij onder andere De Klok in Gendt, de kermis in Angeren, Ons Huis in Rheden en tennisverenigingen in Rheden en Huissen. Als ook in de clubhuizen van de voetbalverenigingen Jonge Kracht, Sv Angeren, Sc Bemmel, De Bataven, RKHVV, Spero, HAVO en RKSV Driel. (foto Bemmel, Spero en RKHVV) Vooral de thema’s carnaval en Oktoberfest zijn er populair. Die twee komen in de partyhit ‘Handjes’ (met zanger Glenn van Dijk) mooi samen. Op kant A zingt Glenn en ben ik dj en op kant B zing ik (Duits) en is Glenn dj. 

Over zingen gesproken: ik trad in 2018 op op mijn favoriete festival Lowlands! Op zondag en op de mainstage nog wel, de wereldberoemde Alpha. Zie hier de aftermovie.

Het zingen is goed bevallen en ik ben sinds eind 2019 actief in een rockband. In september 2020 beleefde ik op festival Under The Milky Way mijn live vuurdoop.

Last but certainly not least; nieuw is mij als Drive-in dj. Ik kom naar je toe met (naar wens) bakfiets, Smart, camperbus, fiets of scooter! Zeker handig en origineel voor particulieren (tuinfeest!) en bedrijven. Zie de website (www.driveindj.nl) voor meer info, inspiratie en feesttips.

Bijzonder: Kinki Sminki’s Muzikale Matinee.

Een concept waarbij ik in 2020 liedjes een uur lang bij zorgcentrum Sancta Maria in Huissen draaide, om de bewoners en de verzorgers tijdens de lockdown wat plezier te bieden en een hart onder de riem te steken. Het (pro-deo) initiatief werd een succes en opgepikt door de regionale (zie artikel Gelderlander en filmpje Omroep Gelderland) en zelfs landelijke media

 

Ook dit jaar was ik al een paar keer actief bij/voor ‘Sancta’, onder meer op carnavalszondag. Inclusief mini-optocht.


Presentator

Als je redelijk rap van de tongriem bent gesneden zoals ik, komen de aanvragen voor presentatieklussen al snel. En zo geschiedde, denk aan:

Trend FM disco show, modeshow, Herenzitting, Amsterdamse Avond, het Huissens Boekengala en Bierdiner.

Op Dutch Valley deed ik in 2014 de presentatie en de interviews in het VIP-dorp en zat onder meer Kensington bij mij op de bank. Als ook enkele Haagse mafkezen.

 

Niet feestelijk, maar wel mooi om te mogen doen en indrukwekkend; mijn debuut als spreker op de uitvaart van een goede bekende, horeca-ondernemer.

Ook in mijn vrije tijd presenteer ik (me); als onder meer buutreedner c.q. tonprater tijdens de Pronkzitting, voorafgaand aan carnaval. Foto Pronkzitting Trots lid van buutreednersgilde Filippus Neri.

Eventorganisator

Zelf ben ik verzot op feestjes. Zeker met een thema! En aangezien ik ook graag van alles en nog wat regel, was het voor mij een kleine stap om zelf evenementen te organiseren. Van klein tot groot. Trackrecord: (mede)organisator van slotfeest bar-dancing Wampie en in de Buitenpoort: Club Saturday, Carnaval Idols, Deutsche Mittag (kermis en carnaval), minifestival Goede Hemel, Ik Hou van Holland en Huissen, Koningsnacht/Koningsdag, Herenzitting en Smartlappen Feest en de Silent Disco en comedy-avond bij BUITEN!. 

Verder: Oranje-avonden inclusief voetbalquiz in cafés Ozzie en Het Moment, in die laatste ook de dans- en sjansavonden Kinki Sminki’s Tune of the Day D.A.N.C.E later DansMoment/Hans’Dans en het Bier Diner (in samenwerking met restaurant Bar Lekker) en bij Borrelzz de discoparty Saturday Night Feverzz, de kermis in Angeren en met rockgezelschap TLH Presents hun live-avonden. 

Ideeënman

Soms zit je als ondernemer even vast. Heb je inspiratie nodig. Op welk gebied dan ook. Sein me dan in. Dan kan ik je van dienst zijn met mijn ongebreidelde fantasie en openste mind. In combinatie met jarenlange kennis en ervaring op diverse vlakken kan een idee van mij of een frisse blik een stilstaand proces op gang brengen. Het steentje zijn in het water dat vervolgens van die mooie cirkels laat zien. Er is beweging!